Saaristoseminaaria vietettiin Kolin kansallismaisemassa
Tämän vuoden valtakunnallinen saaristoseminaari järjestettiin sisävesien saaristossa, saaristo-osakunta Lieksassa. Seminaarin teemat, eli luonto, matkailu ja kulttuuri sopivat mainiosti Kolin upeisiin kansallismaisemiin, jossa seminaaria vietettiin.
Seminaarin avasi saaristoasiain neuvottelukunnan (SANK) puheenjohtaja Mikko Ollikainen. Ollikainen kertoi ensimmäisen käynnissä olevan SANK:n puheenjohtajakautensa alkaneen vauhdikkaasti. Neuvottelukunta valmistelee parhaillaan uutta saaristo-ohjelmaa ja seuraa maa- ja metsätalousministeriössä käynnissä olevaa saaristolain päivittämistä. Neuvottelukunta on keskustellut kevään aikana mm. hyvinvointialueiden palveluista sekä postipakettien jakelusta saaristossa.
Terveiset Pohjois-Karjalan saaristo-osakunnista kuultiin paneelikeskustelussa, jossa käsiteltiin sisävesien saaristojen erityispiirteitä. Paneelin juontajana toimi yhteyspäällikkö Jarno Turunen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta. Keskustelemassa olivat Henri Tanskanen (Juuka), Pekka Hirvonen (Kitee), Pirre Seppänen (Lieksa), Hannele Mikkanen (Liperi) ja Esko Rautiainen (Rääkkylä). Kunnanjohtajat painottivat sisävesiliikenteen ja –reittien kehittämisen merkitystä. Vesistöt vaikuttavat merkittävästi mm. elinkeinoelämään. Satamiin on panostettu kaikissa kunnissa. Kunnanjohtajat painottivat lisäksi kausiasukkaiden merkitystä. Monessa kunnassa väkiluku moninkertaistuu kausittain. Liperissä toimii mökkiläistoimikunta, joka vaikuttaa kunnan päätöksentekoon. Toimikunta mm. käsittelee kaavoja, hankkeita ja turvallisuuskysymyksiä. Matkailun merkitys sisävesien saaristoissa kasvaa ja uusia yrityksiä pyritään houkuttelemaan alueelle. Lisäksi todettiin, että ilmastonmuutoksen aiheuttamat sään äärivaihtelut näkyvät sisävesien saaristoissa.
Paneelin jälkeen maailmankuulu sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian esittivät Sibeliuksen säveltämää musiikkia. Samalla kuultiin, miten Kolin maisema on inspiroinut aikojen saatossa taiteentekijää.
Seminaarin juontajana toimi valovoimainen Sari Kaasinen. Kaasinen kertoi myös Saimaa European Region of Gastronomy –statuksesta. Hän totesi, että suurin elämys kansainväliselle matkailijalle on se meille tuttu ja tavallinen. Kaasinen puhui kestävästä matkailusta ja muistutti, että massaturismiin varautuminen on ajankohtaista Suomessakin.
Luonnon hyvinvointivaikutuksia avasi yhteyspäällikkö Tiina Hakkarainen Metsähallituksesta. Luonnon tarjoamalla hyvinvoinnilla on merkittävä vaikutus paikallistalouteen ja kansanterveyteen. Biosfäärialuekoordinaattori Vilma Lehtovaara Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta kertoi Pohjois-Karjalan biosfäärialueesta. Lehtovaara avasi myös uudistavaa matkailua, joka on toimintaa, jossa matkailija jättää matkakohteen paremmaksi paikaksi kuin mitä se hänen saapuessaan oli. Toimitusjohtaja Tiina Kanninen Kolin Matkailusta kertoi, miten luonnon erilaisista kokemismahdollisuuksista on luotu matkailutuotteita.
Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Kaisa Rönkkö havainnollisti, miten kulttuuri kytkeytyy turvallisuuteen ja maanpuolustukseen, ja miten esimerkiksi taide näkyy sodassa. Taiteen ja kulttuurin merkitystä ei tule vähätellä osana kokonaisturvallisuutta sekä alueiden pito- ja vetovoimaa.
Ensimmäinen seminaaripäivä huipentui ensi vuoden seminaaripaikan ja –ajankohdan julkistamiseen – ensi vuonna saaristoseminaaria vietetään Maalahdessa, Pohjanmaalla 10.-11.6.2025!
Seminaarin toisena päivänä jalkauduttiin Kolin kävelyreiteille valmistelemaan uutta valtakunnallista saaristo-ohjelmaa aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n johdolla. Uusi saaristo-ohjelma julkaistaan alkusyksystä.
Seminaarin järjestivät saaristoasiain neuvottelukunta, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Lieksan kaupunki. Lämmin kiitos kaikille esiintyjille ja osallistujille! Nähdään ensi vuonna Maalahdessa!