Saaristoseminaari 2021
Monipaikkaista saaristoseminaaria seurasi yli 200 läsnä- ja etäosallistujaa
Mitkä ovat mökkeilyn tulevaisuuden näkymät? Mikä merkitys monipaikkaisilla asukkailla on kunnalle? Mitä taloudellisia vaikutuksia venematkailulla on veneilijöille, kunnille ja matkailuyrityksille? Mitä vaikutuksia kyläkoululakkautuksilla on lapsiin ja saaristoalueiden elinvoimaan?
Muun muassa näihin kysymyksiin syvennyttiin 26. lokakuuta 2021 järjestetyssä saaristoseminaarissa, joka kokosi Pyhtään Huutjärven koululle noin 80 osallistujaa. Valtakunnallisen seminaarin livelähetystä seurasi etäyhteyksin 127 yksittäistä katsojaa, minkä lisäksi Pohjanmaan ja Lappeenrannan aluestudioihin kokoontui yhteensä noin 15 katsojaa.
Seminaarissa käsiteltiin monia ajankohtaisia ilmiöitä ja tutkimuksia, jotka saivat myös osallistujia kommentoimaan ja keskustelemaan. Yksi ajankohtainen ja seminaariosallistujia puhuttanut teema oli älykäs sopeutuminen. Käsitteen kuvaama uusi ajattelu- ja suhtautumistapa on saaristoasiain neuvottelukunnan puheenjohtajan Sandra Bergqvistin (RKP) mukaan tärkeä erityisesti pienille, asukasmäärältään pieneneville kunnille. Toisaalta saman haasteen edessä seisovat kaikki kunnat sote-uudistuksen myötä.
”Kuntien olisi aika jättää puku ja juhlakengät – nyt tulisi vaihtaa juoksuhousut ja -tossut jalkaan. Jos kunnat haluavat olla mukana myös sote-uudistuksen jälkeen, niiden on oltava nopeita ja ketteriä”, hän sanoo.
Seminaarin keskusteluissa nousi esiin myös sosiaalisen median merkitys saaristoissa. Monessa saaristoisessa kunnassa on esimerkiksi Facebook-ryhmiä, jotka toimivat vapaa-ajan ja vakituisten asukkaiden kohtaamispaikkana.
Lisäksi Bergqvist nostaa esiin vapaa-ajan asumisen käsitteen murroksen.
”Monille saaristo ei ole enää ainoastaan kesäparatiisi vaan toinen koti jokaisena vuodenaikana. Vapaa-ajan asumisen ja vakituisen asumisen välinen raja on hälventymässä”, hän sanoo.
Bergqvistin mukaan suurin kysymys seuraavaksi on, miten seminaarissa käsitellyt asiat saadaan kytkettyä saaristo- ja vesistöalueille käytännön tasolla.
”Toivon, että osallistujat eri puolilta Suomea ottavat mukaan seminaarissa esille nousseita ajatuksia omaan kotikuntaansa. Jos halutaan, että saaristopolitiikka näkyy paremmin kunnissa, siihen tarvitaan kaikkien osallistujien apua”, hän summaa.
Hybridiseminaari saanee jatkoa
SANK:n pääsihteeri ja saaristoasioiden johtava asiantuntija Elina Auri on tyytyväinen saaristoseminaarin antiin. Seminaarin järjestelymuoto vaihtui syyskuun alussa webinaarista hybridiseminaariksi, joka osoittautui katsojalukujen perusteella toimivaksi ratkaisuksi.
”Haluan kiittää kaikkia etä- ja läsnäosallistujia seminaarista sekä erityisesti Pyhtään ja Kotkan panostusta. Hybridimallilla järjestettävälle seminaarille on varmasti paikkansa myös jatkossa”, Auri sanoo.
Saaristoseminaarin 2021 järjestivät saaristoasiain neuvottelukunta, Pyhtään kunta, Kotkan kaupunki ja Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy. Seminaarin striimasi Mediafarmi Oy.
Ensi vuonna saaristoseminaari järjestetään Järvi-Suomessa. Tarkempi paikkakunta ja ajankohta varmistuvat myöhemmin.
Seuraavaksi SANK aloittaa saaristo- ja vesistöalueiden valtakunnallisen kehittämisohjelman 2020–2023 jalkauttamisen kuntiin. Tilaisuuksissa käydään läpi myös saaristolain päivittämistä sekä saaristokriteerityötä. Syksyn ja talven kiertuepäivämäärät ja paikkakunnat ovat seuraavat:
Marras-joulukuu 2021
18.11. Maalahti
25.11. Taipalsaari
1.12. Savonlinna
9.12. Asikkala
15.12. Kimitoön-Kemiönsaari
Tammikuu 2022
18.1. Pargas-Parainen
19.1. Naantali
25.1. Sibbo-Sipoo
27.1. Kotka
Ajankohtaa vielä odottavat: Hailuoto ja Raseborg-Raasepori
Saaristoseminaarin esitysmateriaalit
Tutustu seminaarin esityksiin alta.
-
Tervetuloa Pyhtäälle, Pyhtään kunnanhallituksen puheenjohtaja Toni Vanhala
-
Kausiasumisen suosio jatkuu – havaintoja Mökkibarometrista 2021, erikoistutkija Olli Voutilainen ja tutkija Kirsi Korhonen, Luonnonvarakeskus (Luke)
-
Kunnat monipaikkaisten asukkaiden osallistajina, projektipäällikkö Manu Rantanen, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti
-
Älykäs sopeutuminen – mitä, miksi, milloin?, tutkimusjohtaja Petri Kahila, alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia, Itä-Suomen yliopisto
-
Näkymiä tulevaisuuden kuntiin, neuvotteleva virkamies Suvi Savolainen, valtiovarainministeriö
-
Veneilyn taloudelliset vaikutukset, tutkimuspäällikkö Petteri Ohtonen ja tutkimusaluejohtaja Teemu Moilanen, Haaga-Helia
-
Habitability – Elinvoimaiset ja kestävästi asutut saaristo- ja vesistöalueet -verkostohanke, Pia Prost, Åbo Akademi
-
Habitability - miksi mukana?, toiminnanjohtaja Anu Taipale, Päijänne-Leader
-
Arviointi kyläkoululakkautusten vaikutuksista maaseutu- ja saaristoalueilla asuviin lapsiin ja alueiden elinvoimaan, Hannele Seppälä ja Mari Räkköläinen, Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi)
-
Ajankohtaista saaristopolitiikassa, johtava asiantuntija, SANK:n pääsihteeri Elina Auri ja suunnittelija Sami Tantarimäki, maa- ja metsätalousministeriö
-
Vaasan aluestudion nostot, aluekehitysasiantuntija Kimmo Riusala, Etelä-Pohjanmaan liitto
Lisätietoja
-
Auri, Elina
Johtava asiantuntija, pääsihteeri, saaristoasiain neuvottelukunta (SANK)
Sähköpostiosoite: elina.auri@gov.fiPuhelinnumero: 0400 744 900