Saaristopolitiikan historia
1949
Valtioneuvosto asettaa maatalousministeriön esittelystä saaristokomitean selvittämään ja tekemään esityksiä saaristokuntien elinolojen parantamisesta, ja antamaan lausuntoja viranomaisille kysymyksissä, jotka koskevat saaristo-oloja. Komitean työ koski vain merialueita, sisävesin saaristot eivät olleet mukana.
1958
Asetetaan Sisä-Suomen saaristokomitea, joka työskenteli vuoteen 1964 saakka. Komitean puheenjohtajaksi asetetaan ulkoministeri Ralf Törngren.
1960
Valtioneuvosto asettaa maatalousministeriön esittelystä
neuvottelukunnan valmistelemaan saariston taloudellisia ja sosiaalisia oloja sekö muita saariston erityisoloja koskevia kysymyksiä. Tätä elintä voidaan pitää ensimmäisenä Saaristoasiain neuvottelukuntana, joskaan nimi ei ollut vielä virallinen. Ralf Törngren jatkaa puheenjohtajana.
1961
Annetaan asetus saaristoasian neuvottelukunnasta: virallinen status on nyt saavutettu.
1962
Saaristoasian neuvottelukunnan jäsenistö nimitetään. Uudeksi puheenjohtajaksi nimitetään prof. Ilmari Hustich.
1964
Saaristoasian neuvottelukunnasta annetun uuden asetuksen mukaan neuvottelukuntaan tulee myös Sisä-Suomen edustus.
1986
Sisäministeriön organisaatiomuutoksella perustetaan aluepoliittiseen osastoon maaseutu- ja saaristoasiain toimisto. Osaston yhteydessä toimivat asetuksen mukaan myös aluepoliittinen neuvottelukunta, saaristoasiain neuvottelukunta ja saamelaisvaltuuskunta.
1988
Neuvottelukunnan päätoimisena sihteerinä aloittaa Jorma Leppänen.
2008
Aluepolitiikka, ja sen osana saaristopolitiikka, siirretään uuteen työ- ja elinkeinoministeriöön. Sen aluekehitysosaston alueiden kehittämisyksikön tehtäviin kuului saaristopolitiikka, maaseutupolitiikka ja kaupunkipolitiikka.
2016
Saaristo- ja maaseutupolitiikka siirretään hallitusohjelman kirjauksen mukaisesti maa- ja metsätalousministeriöön. Hallinnollinen sijainti on ruokaosaston maaseudun kehittämisyksikössä.